Et møte mellom litteratur og vitenskap om klimaendringer og jordas framtid med klimaforsker og tidligere direktør i FNs miljøprogram (UNEP) Svein Tveitdal og forfatter Sigbjørn Mostue. Velkommen til klimakveld i Lesesalen på biblioteket, mandag 12. november kl. 19.30. 

Global oppvarming og klimaendringer truer med å kullkaste vår livsførsel og gjøre kloden til et ugjestmildt og farlig sted å være. Dyrearter utryddes i alarmerende hastighet. Verdenshavene fylles med plast. Biotoper forsvinner i takt med velstands- og befolkningsøkning. Hvilken framtid venter dagens ungdommer? Finnes det i det hele tatt håp?

Møt tidligere direktør ved FNs miljøprogram Svein Tveitdal, regnet som en av verdens mest innflytelsesrike klimastemmer på sosiale medier, i samtale med forfatter Sigbjørn Mostue, bl.a. kjent for den prisbelønte dystopi-serien «I morgen er alt mørkt». Gjennom litteratur og vitenskap ønsker de å skape bevissthet og engasjement, og invitere til debatt.

 


 

 

 

 

 

 

Svein Tveitdal viser og forteller om hva global oppvarming er, og hvilke følger klimaendringene kan føre til. Hans budskap er at vi vil stå overfor en katastrofe hvis vi ikke gjør noe – nå! Han vil også presentere den siste rapporten fra FNs klimapanel om begrensning av temperaturøkningen til 1,5 grad. Med utgangspunkt i Mostues trilogi og skissering av hvordan et ragnarok kan bli og oppleves, stilles så spørsmålet om hvorvidt vi faktisk står overfor en katastrofe.

Med trilogien ”I morgen er alt mørkt” har forfatter Sigbjørn Mostue tegnet et meget dystert framtidsbilde hvor sivilisasjonen har kollapset og menneskene jakter på hverandre i forrykt galskap. Scenene er ved første øyekast langt unna virkeligheten, men leser man teksten allegorisk er den både en kommentar til hendelser i vår egen tid, til fortiden og ikke minst framtiden. Med advarsler om at vi kan stå på terskelen til global klimaendring og økologisk sammenbrudd, og en befolkningsøkning på 50% i løpet av dette århundret, kan det saktens være på sin plass å spørre hvordan enkeltmennesket vil oppleve at alt rundt en faller sammen og ender i kaos.

Sigbjørn Mostue er forfatter av populære barne- og ungdomsbøker, som trilogiene Alvetegnet og Den siste magiker. Han skriver også krim for voksne, sammen med tidligere politispaner Johnny Brenna. I tillegg har Mostue skrevet noveller, drama og vært med som manusforfatter for krimserien Det tredje øyet. De siste årene har han gitt ut dystopiserien I morgen er alt mørkt, som bl.a. har vunnet Uprisen.

Svein Tveitdal er gründer, tidligere direktør i GRID-Arendal og miljøambassadør for Arendal kommune. Han jobbet i flere år som direktør ved FNs miljøprogram (UNEP). Idag er han en populær foredragsholder og ivrig twitrer om klima, med over 200 000 følgere verden over.

Arrangementet er gratis.

Translate »